donderdag 17 september 2009

Middeleeuws Huizen



De geschiedenis van Huizen gaat ver terug. Al in 1382 wordt voor het eerst melding gemaakt van het dorp Huussem.
Huizen zelf is vooral bekend als voormalig visserdorp.Maar pas het eind van de 17de eeuw werd de visserij een van de belangrijkste voedselbronnen. Daarvoor bestond de bevolking vooral uit boeren, de latere erfgooiers.
Deze erfgooiers stamden af van van de oorspronkelijke middeleeuwse bevolking van Naerdinkland, dat sinds 968 onder het bestuur stond van Abdij van Elten.
Waarschijnlijk hadden de Naerdinklanders al onder Elten het gemeenschappelijk grondgebruik van dit gebied. Bovendien kregen ze het recht, tegen betaling van Koptienden, akkers te ontginnen rond de dorpen.
Een Koptiende was een kerkelijke belasting (geld), dat uit een bepaald percentage van een akker, en het graan daarop,bestond. Op een bepaalde tijd moest de belasting, het geld, omgezet worden in graan en dat moets betaald worden.

Graaf Floris V voegde in 1280 het Gooi bij het Graafschap Holland.
De erfgooiers hadden dus het recht op het gemeenschappelijk gebruik van gronden, de meenten.
De boerderijen lagen rond de Nederlands-Hervormde kerk, het oudste gebouw van Huizen.
Huizen was een streng hervormd dorp. Het strenge,rechtlijnige karakter is inmiddels verdwenen
,hoewel Huizen een Protestanste stempel op haar inwoners en instellingen lijkt te drukken.

Op dez pagina hebben we het maar over de periode van voor de 17e eeuw, namelijk de middeleeuwen. In die tijd waren trouwens vooral landbouw en veeteelt belangerijk voor het leven in Huizen. Het wapen van Huizen,een melkmeisje, wijst daar nog op. Er was gemeenschappelijk gebruik van heiden en weiden.
Huizen heeft haar naam gekregen, omdat dit waarschijnlijk het eerste dorp was in Het Gooi waar stenen huizen gebouwd werden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten